Hoe weet ik of ik een kwaadaardige app van derden heb geïnstalleerd?

Je kunt enkele van de onderstaande problemen of symptomen tegenkomen wanneer er een kwaadaardige app of malware is geïnstalleerd.
  • Valse rechtshandhavingwaarschuwing waarin je wordt vereist om een boete/kosten te betalen
  • Valse anti-virusberichten
  • Onverwachte pop-upschermen die voorkomen dat je HTC-apparaat als verwacht presteert
  • Doorsturen naar een onbedoelde website of app-download
  • Ongebruikelijk gegevensgebruik en kosten op je rekening
  • Je contactpersonen ontvangen een onbedoelde SMS of e-mail
  • Onbedoelde publicaties of uploads naar sites van sociale media
  • Nieuwe app wordt plotseling weergegeven
  • Merkbare reductie van levensduur van batterij na de installatie van een nieuwe app

Vele kwaadaardige apps van derden starten automatisch wanneer je HTC-apparaat opstart of stellen zichzelf in als apparaatbeheerders om het moeilijker te maken om de apps te installeren. Om te voorkomen dat dit gebeurt, moet je alle verdachte apps verwijderen of uitschakelen.

1. Om te herstarten in Veilige modus, houd je de AAN/UIT-knop ingedrukt. Houd vervolgens Uitschakelen ingedrukt totdat de prompt Opnieuw opstarten in veilige modus wordt weergegeven. Tik op OK.
  2. Tik vanuit het startscherm op Instellingen > Apps en meldingen.
  3. Gebruik een van de volgende methodes:
    • Als je Recentelijk geopende apps op het scherm ziet, tik je op Zie alle __ apps.
    • Tik op App-info.
  4. Kijk naar enige verdachte of onbekende apps. Tik op de app en tik op Verwijderen of Uitschakelen.

Als je geen verdachte apps ziet, verwijder je alle recentelijk gedownloade apps die kort voor het verschijnen van de symptomen werden geïnstalleerd.

5. Als de app niet de optie van verwijderen of uitschakelen heeft, ga je terug naar het hoofdscherm Instellingen en tik je vervolgens op Beveiliging > Apparaatbeheer-apps.

Deactiveer de app, en voer vervolgens stappen 3 en 4 opnieuw uit om te proberen de app te verwijderen of uit te schakelen.

6. Herstart en controleer of het probleem is opgelost.

Als het probleem hierdoor niet wordt opgelost, kan het nodig zijn om te resetten naar fabriekswaarden.

Voer een reset naar fabriekswaarden uit via Instellingen

Als laatste redmiddel kun je je telefoon resetten naar fabrieksinstellingen. Voordat je dat doet, moet je denken aan het volgende:
  • Door een reset naar fabriekswaarden worden alle gegevens, media en bestanden gewist van je telefoongeheugen. Je raakt ze kwijt en je kunt ze niet meer herstellen als je ze eerder niet hebt gesynchroniseerd of er een back-up van hebt gemaakt. Zorg ervoor dat je een back-up hebt gemaakt van alle belangrijke informatie en bestanden voordat je verder gaat.
  • Zorg ervoor dat je telefoon naar tenminste 35% is opgeladen voordat je de reset uitvoert, of dat het is verbonden met een HTC-lader en actief wordt opgeladen.
  • Zorg ervoor dat je de naam en het wachtwoord van je Google-account kent. Je hebt dit nodig om je telefoon te ontgrendelen na de reset naar fabriekswaarden.

Apparaatbeveiliging kan ingeschakeld zijn, wat betekent dat je na de reset naar fabriekswaarden moet aanmelden met gebruik van dezelfde Google-account die was geregistreerd in je telefoon. Als je het wachtwoord van je Google-account bent vergeten, ga je met gebruik van de webbrowser van je computer naar www.google.com/accounts/recovery om eerst je wachtwoord te resetten.

Voor het uitvoeren van een reset naar fabriekswaarden:

1. Tik vanuit het startscherm op Instellingen > Systeem > Geavanceerd > Resetopties.
  2. Tik op Alle gegevens wissen (fabrieksinstellingen herstellen) en vervolgens op Alle gegevens wissen.
  3. Als je een beveiligingsvergrendeling hebt op de telefoon, moet je je beveiligingsgegevens invoeren voordat je verder kunt gaan.
  4. Tik op Alle gegevens wissen.

De telefoon wordt herstart en gereset.