HTC 10‎

Guide Downloads

< < Menu

Zašto se moj telefon usporava i zamrzava?

Kada pametni telefon obavlja preveliki broj procesa ili je RAM memorija puna, to može da ugrozi performanse telefona, što izaziva kašnjenje, usporen rad ili se čini da se ekran zamrzava. Isprobajte savete u nastavku koji možda mogu da pomognu u rešavanju problema.

Isključivanje i ponovno uključivanje

Isključivanje telefona na nekoliko sekundi će izbrisati i osvežiti RAM memoriju i vratiće uređaj na normalan rad.
 1. Pritisnite i zadržite dugme za NAPAJANJE dok se ne pojave opcije za uključivanje i isključivanje.
 2. Dodirnite Isključivanje i sačekajte da se telefon potpuno isključi.
 3. Nekoliko trenutaka nakon isklučivanja telefona, zadržite dugme NAPAJANJE da biste ponovo uključili telefon.

Provera prostora u memoriji

Neke aplikacije i procesi mogu da rade sporije ako nema dovoljno dostupnog prostora u memoriji ili ako je instalirana neispravna memorijska kartica.
Proverite memoriju telefona u opciji Podešavanja > Memorija i izbrišite ili premestite datoteke ukoliko je prostor memorije skoro pun. Ako telefon podržava microSD karticu i ako je ona instalirana, pokušajte da zamenite memorijsku karticu da biste videli da li to poboljšava performanse.

Ažuriranje aplikacija iz Google Play Store prodavnice

Proverite da li su sve vaše aplikacije ažurirane, jer mnogi programeri aplikacija uključuju poboljšanja performansi u ažuriranja aplikacija.

 1. Otvorite aplikaciju Google Play Store.
 2. Dodirnite Drawer button, a zatim dodirnite Moje aplikacije i igrice. Na kartici Ažuriranja biće prikazana dostupna ažuranja za instalirane aplikacije.
 3. Dodirnite Ažiriraj sve da biste ažurirali sve instalirane aplikacije. Da biste ažurirali određene aplikacije, dodirnite taster Ažuriraj pored aplikacije.

Deinstaliranje aplikacija treće strane

Ako se vaš telefon neprekidno usporava ili se ekran zamrzava, možda postoji neka instalirana aplikacija koja pravi probleme i oduzima previše resursa telefona.

Ukoliko problemi počnu da se javljaju nakon instaliranja ili tokom korišćenja određene aplikacije, pokušajte da deinstalirate tu aplikaciju da biste proverili da li to rešava problem.

Ažuriranje softvera vašeg telefona

Ako problem ne izaziva aplikacija, proverite ažurirane verzije softvera vašeg telefona i, ukoliko je ažurirna verzija dostupna, preuzmite i instalirajte je.

 1. Idite na Podešavanja.
 2. Dodirnite , pretražite Ažurne verzije softvera, a zatim ga dodirnite da biste pretražili rezultate.
  Napomena: Na određenim modelima telefona, možda ćete morati da pretražite Ažuriranje sistema.
 3. Dodirnite Proveri odmah.

Obavljanje fabričkog resetovanja preko opcije Podešavanja

Kao poslednju opciju, možete da resetujete telefon na fabrička podešavanja. Pre nego što to uradite, imajte na umu sledeće:
 • Fabričko resetovanje će izbrisati sve podatke, medije i datoteke iz memorije telefona. Njih ćete izgubiti i nećete moći da ih obnovite ako ih prethodno niste sinhronizovali ili napravili rezervnu kopiju. Pre nego što nastavite, proverite da li ste kreirali rezervnu kopiju svih važnih informacija i datoteka.
 • Proverite da li je telefon napunjen najmanje 35% pre obavljanja resetovanja ili je povezan na HTC punjač i aktivno se puni.
 • Vodite računa da znate ime svog Google naloga i lozinku. Biće vam potrebni da biste otključali telefon posle fabričkog resetovanja.

  Za telefone sa operativnim sistemom Android 5 Lollipop ili novijom verzijom, možda je omogućena Zaštita uređaja, što znači da ćete nakon resetovanja na fabrička podešavanja morati da se prijavite koristeći isti Google nalog kojim ste bili prijavljeni na telefon. Ako ste zaboravili lozinku Google svog naloga, koristite web pregledač na svom računaru i idite na www.google.com/accounts/recovery da biste prvo resetovali svoju lozinku.

Za obavljanje fabričkog resetovanja:

 1. Idite na Podešavanja.
 2. Uradite nešto od sledećeg:
  • Dodirnite stavku Sistem > Resetovanje.
  • Dodirnite stavku Kreiranje rezervne kopije i resetovanje.
 3. Dodirnite Resetuj na fabričke podatke, a zatim dodirnite Resetuj telefon.

  Ako na uređaju imate bezbednosno zaključavanje, biće potrebno da unesete i bezbednosne informacije.

 4. Dodirnite Obriši sve ili dodirnite U redu kad se to od vas zatraži.

  Telefon će se ponovo pokrenuti i resetovati.

Reinstaliranje aplikacija

Nakon resetovanja uređaja, pokušajte da testirate performanse pre i posle reinstaliranja vaših aplikacija. Ako se problem pojavi i nakon reinstaliranja aplikacije, njegov uzrok najverovatnije leži u nekoj aplikaciji, i biće potrebno deinstaliranje te aplikacije.
Was this information helpful?

Can’t find what you’re looking for?