Hvordan kan jeg vide, om jeg har installeret et skadeligt tredjepartsprogram?

Du kan opleve nogle af nedennævnte problemer eller symptomer, hvis der er installeret et skadeligt program eller malware.
  • Falske meddelelser, tilsyneladende fra politiet, der vil have dig til at betale en bøde/gebyr
  • Falske anti-virus-beskeder
  • Uventede pop-up-skærme, der forhindrer, at din HTC-enhed kan bruges som forventet
  • Omdirigering til en utilsigtet hjemmeside eller programdownload
  • Usædvanligt dataforbrug og gebyrer på din regning
  • Telefonkontakter, der modtager utilsigtede SMS'er eller e-mails
  • Utilsigtede posteringer eller uploads til sociale medier
  • Et nyt program, der pludseligt optræder
  • Mærkbar nedgang i batteriets levetid efter installation af et nyt program

Mange skadelige tredjepartsprogrammer starter automatisk, når din HTC-enhed starter, eller indstiller sig selv som enhedsadministratorer for at gøre det sværere for dig at afinstallere dem. Du kan forhindre dette i at ske ved at afinstallere eller deaktivere eventuelle mistænkelige programmer.

1. For at genstarte i Sikker tilstand skal du holde TÆND/SLUK-knappen inde. Hold Sluk nede, indtil prompten Genstart i sikker tilstand vises. Tryk på OK.
  2. Gå til Indstillinger.
  3. Gør et af følgende:
    • Tryk på Programmer og meddelelser > Se alle.
    • Tryk på Programmer.
  4. Kig efter alle mistænkelige eller ukendte programmer. Tryk på programmet og dernæst på Afinstaller eller Deaktiver.

Hvis du ikke kan se nogen mistænkelige programmer, kan du afinstallere programmer, du for nyligt har downloadet og som blev installeret kort før symptomerne viste sig.

5. Hvis programmet ikke har en mulighed for afinstallation eller deaktivering, kan du gå tilbage til Indstillinger og gøre et af følgende:
    • Tryk på Sikkerhed og placering > Avanceret > Programmer til enhedsadministration.
    • Tryk på Sikkerhed > Avanceret > Programmer til enhedsadministration.
    Deaktivér programmet. Udfør herefter trin 3 og 4 igen for at afinstallere eller deaktivere programmet.
  6. Genstart og tjek, om problemet er løst.

Hvis dette ikke løser problemet, kan du blive nødt til at fabriksnulstille enheden.

Foretag en nulstilling til fabriksindstillingerne via Indstillinger

Som en sidste mulighed kan du nulstille telefonen til fabriksindstillingerne. Før du gør det, skal du være opmærksom på følgende:
  • En nulstilling til fabriksindstillingerne vil slette alle data, mediefiler og andre filer fra telefonens hukommelse. Du vil miste dem og vil ikke være i stand til at gendanne dem, hvis du ikke har synkroniseret eller sikkerhedskopieret dem før. Kontroller, at du har sikkerhedskopieret alle vigtige oplysninger og filer, før du fortsætter.
  • Sørg for telefonen er opladet til mindst 35%, før du nulstiller, eller at den er tilsluttet en HTC-oplader og oplades aktivt.
  • Sørg for at du kender Google Kontonavn og adgangskode. Du skal bruge dem til at låse din telefon op efter nulstilling til fabriksindstillingerne.

På telefoner med Android 5 eller nyere er Beskyttelse af enheden muligvis aktiveret, hvilket betyder, at du skal logge ind med samme Google-konto som før efter en fabriksnulstilling. Har du glemt adgangskoden til din Google-konto, kan du bruge din webbrowser på din computer til at gå til www.google.com/accounts/recovery og først nulstille adgangskoden.

Sådan foretager du en fabriksnulstilling:

1. Gå til Indstillinger.
  2. Gør et af følgende:
    • Tryk på System > Nulstil indstillinger.
    • Tryk på Sikkerhedskopiér og nulstil.
  3. Tryk på Slet alle data (fabriksnulstilling), og tryk derefter på Nulstil telefon.
    Bemærk: Du er måske nødt til at rulle helt ned for at kunne læse alt på skærmen og klikke på Nulstil telefon.
  4. Hvis du har sikkerhedslås på telefonen, skal du også indtaste dine sikkerhedsoplysninger, før du kan fortsætte.
  5. Tryk på Slet alting eller på OK, når du bliver bedt om det.

Telefonen vil genstarte og nulstille.