HTC Desire 12s‎

< < Menu

Hur vet jag om jag har installerat ett skadligt program från tredje part på min telefon?

Du kan stöta på några av problemen eller symptomen nedan när skadliga program eller sabotageprogram är installerade på din telefon.
  • Falsk varning från polisen som kräver betalning av böter/avgift
  • Falska meddelanden från antivirusprogram
  • Oväntade popup-skärmar som hindrar telefonen från att fungera som den borde
  • Omdirigering till en oavsiktlig webbplats eller nedladdning av program
  • Ovanlig användning och avgifter av mobildata och telefonräkning
  • Telefonkontakter som får oavsiktliga SMS eller e-post
  • Oavsiktliga inlägg och uppladdning till sociala medier
  • Nya program som visas plötsligt
  • Märkbar minskning av batteriets livslängd efter installation av ett nytt program

Många skadliga program från tredje part startar automatiskt när telefonen startar eller konfigurerar sig som enhetens administratör för att försvåra avinstallation av programmet. För att förhindra att detta inträffar, avinstallera eller inaktivera alla misstänkta program.

1. Starta om i Säkert läge genom att trycka och hålla ner STRÖM-knappen och tryck sedan och håll ner Stäng av tills meddelandet Starta om i felsäkert läge visas. Tryck på OK.
  2. Gå till Inställningar.
  3. Tryck på Program och meddelanden och sedan på Se alla... för att visa programlistan.
  4. Leta efter misstänkta eller okända program och tryck sedan på Avinstallera eller Avaktivera.

Om du inte hittar några misstänkta program, avinstallera alla nyligen hämtade program som installerades kort innan problemet uppstod.

5. Om programmet inte har alternativet avinstallera eller inaktivera, gå till Inställningar, tryck på Säkerhet och plats > Program för enhetsadministratör och ta sedan bort programmet som ska avinstalleras. Utför sedan stegen 3 och 4 för att försöka avinstallera eller inaktivera programmet.
  6. Starta om telefonen och kontrollera om problemet är löst.

Om detta inte löser problemet kan du behöva fabriksåterställa telefonen.

Utföra en fabriksåterställning via Inställningar

Som en sista utväg kan du återställa telefonen till fabriksinställningar. Innan du gör det, bör du vara medveten om följande:
  • En fabriksåterställning raderar alla data, media och filer från telefonens lagring. Du kommer att förlora dem och kommer inte att kunna återställa dem om du inte har synkroniserat eller säkerhetskopierat dem innan. Se till att du har säkerhetskopierat all viktig information och filer innan du fortsätter.
  • Se till att telefonen är laddad till minst 35 % innan du utför återställningen eller är ansluten till en HTC-laddare och håller på att laddas.
  • Se till att du kan ditt Google-kontonamn och lösenord. Du behöver dem för att låsa upp telefonen efter fabriksåterställningen.

För telefoner med Android 5 Lollipop eller högre kan Enhetsskydd aktiveras. Detta innebär att efter en fabriksåterställning så måste du logga in med samma Google-konto som var inloggat på telefonen. Om du har glömt ditt lösenord för Google-kontot, använd datorns webbläsare och gå till www.google.com/accounts/recovery för att återställa lösenordet först.

För att utföra en fabriksåterställning:

1. Gå till Inställningar.
  2. Tryck på System > Återställ alternativ.
  3. Tryck på Radera alla data (fabriksåterställning) och tryck sedan på Återställ telefonen.

Om du har ett säkerhetslås på enheten måste du även ange din personliga säkerhetsinformation.

4. Tryck på Radera allt eller tryck på OK när du tillfrågas.

Telefonen kommer att starta om och återställas.