Nova HTC UltraPixel kamera

Novi HTC One će biti prvi telefon koji će imati HTC UltraPixel kameru – naprednu tehnologiju za snimanje koja predstavlja veliki korak napred za kvalitet snimanja fotografija i video zapisa. Pametni telefoni su veoma brzo postali primarna kamera za milione ljudi, a fotografisanje je postalo neizostavan deo svakodnevnog života. HTC je posvećen tome da ponudi najkvalitetnije dostupne kamere, tako da su čak i svakodnevne slike prijatne i nezaboravne.

Pomoću naše nove kamere, moći ćete brzo da snimite živopisne, životne slike sa širokim spektrom boja, čak i u uslovima slabog osvetljenja. Ovo postižemo ne povećanjem broja megapiksela na kameri, već projektovanjem naprednijeg CMOS senzora, procesora signala slike i sistema optičkog objektiva koji prihvata znatno više svetlosti od većine kamera od 8 ili 13 megapiksela.

“Nećemo u potpunosti odbaciti značaj broja piksela pri ocenjivanju kamera na pametnim telefonima. Međutim, u pogledu hardverskih i softverskih detalja koji zaista doprinose dobijanju odlične fotografije, megapikseli su izuzetno precenjeni. Došlo je vreme da se usredsredimo na oblasti koje imaju važniju ulogu, poput tog nedovoljno cenjenog senzora.

Džesika Dolkurt,
CNET
12. maj 2012.

U ovom delu ćemo opisati kako smo napravili najosetljiviju kameru za pametne telefone, koja sadrži ključne komponente ImageSense tehnologije:

  • UltraPixel senzor – projektovan sa većim pikselima, omogućava svakom pikselu da prihvati preko 300% više svetlosti od većine vodećih kamera od 13 megapiksela.
  • HTC ImageChip – nudi kontinualni autofokus, senčenje boja i smanjenje šuma, kao i realističniji visoki dinamički opseg (HDR).
  • F/2.0 otvor blende – najveća dostupna blenda na kamerama za pametne telefone, propušta 44% više svetlosti od telefona iPhone 5.
  • Optička stabilizacija slike – drastično smanjuje zamućenje na statičnim slikama i drhtavim video snimcima.