Vingerbewegingen

Tik op Als je met het schermtoetsenbord wilt typen selecteer je items op het scherm zoals pictogrammen voor applicaties en instellingen of je drukt op knoppen op het scherm door ze met je vinger aan te raken.
Houd ingedrukt Om de beschikbare opties voor een item te openen (bijvoorbeeld een contactpersoon of een koppeling in een webpagina) houd je dit item gewoon ingedrukt.
Schuiven of vegen Vegen wil zeggen dat je je vinger verticaal of horizontaal over het scherm sleept.
Slepen kun je vinger op het scherm voordat je gaat slepen. Til tijdens het slepen je vinger niet van het scherm totdat de gewenste locatie is bereikt.
Aantikken Het aantikken van het scherm lijkt op vegen, maar je moet met een lichtere, snellere beweging vegen. Deze vingerbeweging gaat altijd verticaal, bijvoorbeeld wanneer je de lijst met contactpersonen aantikt.
Roteren Bij de meeste schermen kun je automatisch de schermstand van staand naar liggend verwisselen door de HTC Sensation op zijn kant te houden. Bij het invoeren van tekst kun je de HTC Sensation op zijn kant houden om een groter toetsenbord te openen.
Knijpen Voor sommige applicaties, zoals Galerij of de webbrowser, kun je het scherm met 2 vingers (bijvoorbeeld duim en wijsvinger) "‍knijpen"‍ om in of uit te zoomen bij het bekijken van een afbeelding of een webpagina.
Scrollen twee vingers In sommige applicaties die sorteren ondersteunen, zoals Mail of Contacten, kun je twee vingers gebruiken om door het scherm te scrollen. Het scherm geeft de sorteervolgorde weer en je kunt eenvoudig naar de gewenste informatie scrollen.