Optical Image Stabilization: aanzienlijke verbetering van de helderheid

Een van de grootste klachten over smartphone camera´s is dat de foto´s niet scherp genoeg zijn. Dit heeft twee hoofdoorzaken:

  1. De tijd die nodig is om een beeld vast te leggen, waardoor de lichtstromen die de sensor bereiken niet goed uitgelijnd zijn.
  2. De beweging van de hand tijdens het vasthouden van de camera of het indrukken van de sluitertoets.

Om iets te doen aan dit probleem, is de camera van HTC nu in staat een beeldvullende opname te maken in slechts 1/48 van een seconde. Ter vergelijking: bij de concurrentie en bij de HTC One X (2012) is dit 1/30 van een seconde. Dit in een aanzienlijke verbetering in sluitertijd voor een smartphone camera, resulterend in scherpere foto´s en video´s in alle omstandigheden.

Om iets te doen aan de gevolgen van beweging van de camera hebben we een fysieke Optical Image Stabilizer (OIS) ingebouwd in het nieuwe HTC One-systeem. Hoewel OIS voor digitale camera´s niet ongewoon is, is dit een aanzienlijke mijlpaal voor smartphone camera´s. De speciale gyroscoop voor beeldregistratie van HTC detecteert de beweging van de camera. De lens wordt verplaatst in de tegengestelde richting van de gedetecteerde beweging ter compensatie van het schudden van de telefoon.

Dit is effectiever dan de digitale stabilisatie die wordt toegepast op modellen van de concurrentie. Er word in dit geval namelijk fysieke beweging toegepast. Bij digitale stabilisatie wordt de foto of video gewoon genomen en worden onderdelen die bewogen zijn eruit geknipt. Hierdoor valt de resolutie van het beeld lager uit en neemt het stabilisatieproces meer tijd in beslag.

De technici van HTC hebben aanzienlijk vooruitgang geboekt bij het verkleinen van de OIS-component zodat deze past in het wonderschone formaat van de nieuwe HTC One. Het toestel kan tegenbewegingen uitvoeren over twee assen en werkt op een ongekende frequentie van 2000 Hz, wat betekent dat het toestel verticale en horizontale draaiingen van de camera detecteert en deze bewegingen compenseert, 2000 keer per seconde, en zet daarmee een nieuwe norm. Dat is veel sneller dan andere vergelijkbare telefooncamera´s met OIS. Andere OIS-systemen compenseren vaak slechts binnen één bewegingsvlak. Het systeem van HTC is zodanig ontworpen dat de lens ten opzichte van het middelpunt gemiddeld 1 graad draait in alle richtingen, waardoor bewegingen in diverse richtingen kunnen worden gecompenseerd.

De combinatie van de uiterst gevoelige UltraPixel-sensor van HTC, hoogfrequente Optical Image Stabilization, hogere sluitersnelheid, en groter diafragma van f/2.0 betekent niet alleen fantastische foto´s en video´s van stilstaande objecten in omstandigheden met weinig licht, maar ook haarscherpe actieopnamen zonder flits. Met andere woorden: ongelofelijke opnamen van snelbewegende objecten en mensen bij weinig licht, binnen of buiten.

Tijdens het nemen van foto’s biedt de OIS compensatie voor de bewegingen van de hand van de gebruiker. Dit is van groter belang bij lage sluitersnelheden. Testen in onze laboratoria laten zien dat OIS zorgt voor duidelijke foto´s zonder vage plekken, zelfs bij sluitertijden van 1/7,5 van een seconde. De camera zal deze sluitertijd echter zelden nodig hebben, dankzij het vermogen van de nieuwe sensor om bij weinig licht foto’s te maken bij een kortere sluitertijd, tot 1/48 van een seconde.

Bij het maken van video´s is het altijd een uitdaging geweest vloeiende beelden op te nemen. Bij bediening van de camera met blote handen zijn zelfs kleine bewegingen duidelijk waarneembaar. Wanneer OIS over 2 assen actief is, worden achtergrondbewegingen effectief verwijderd, waardoor video´s vloeiend en stabiel ogen, waarmee vloeiende camerabewegingen worden nagebootst die kenmerkend zijn voor professionele videoapparatuur.